Warsztaty kulinarne

Zwykły wpis
Warsztaty kulinarne

Kto mnie zna, ten wie że kuchnia to nie jest moje królestwo, ale za to uwielbiam dobrze zjeść i co za tym idzie doceniam sztukę kulinarną, pasję i zaangażowanie wybitnych Szefów. Ostatnio miałam szansę zajrzeć w garnki Joli Kleser, która w stworzonej przez siebie Pracowni Smaku, organizuje m.in. warsztaty kulinarne.

Już samo miejsce intryguje – wewnętrzne podwórko starej katowickiej kamienicy, nieotynkowane mury i żelazna brama zamknięta na trzy spusty. Gdy już ją pokonamy, trafiamy na wejście utrzymane „w stylu” z prostym, kutym napisem: „Pracownia Smaku”. Wnętrze pracowni, równie proste i industrialne, emanuje dobrą energią (sorry za trywializm, ale tak jest!) i zapachami … !!! Warsztaty których byłam świadkiem, dotyczyły kuchni hiszpańskiej, pachniało więc świeżymi warzywami, owocami morza i dobrym winem.

Trudno w to uwierzyć, ale wszystkie 30 os., biorących udział w zajęciach, miało co robić – Jola rozdzielała pracę, tłumacząc każdy ruch, a jednocześnie przekazując mnóstwo przydatnej wiedzy (przydatnej dla tych co lubią gotować, dla mnie po prostu bardzo  ciekawej!). Po godzinie albo dwóch – nie wiem dokładnie, bo czas został na zewnątrz, wszyscy zasiedliśmy do pysznej paelli, rozpływającej się w ustach sałatki z ośmiornicy, krewetek takich że jeszcze mam ślinotok, na samo wspomnienie i deseru, którego zjadłam dwie miski (choć wydawało mi się, że już dawno przekroczyłam dopuszczalną normę najedzenia). Niektórzy załapali się jeszcze na rybę i ziemniaki zapieczone w soli, które podobno pobiły wszelkie rekordy dobrego smaku…

Przyznam, że jako zawodowy organizator (sic!) brałam udział w wielu warsztatach gotowania, ale nigdy nie były prowadzone z taką pasją, humorem, swobodą. Jestem pod wielkim wrażeniem Joli i Karoliny. Karolina (współpracuje), również Mistrzyni i autorka bloga http://kuchniabezglutenowa.blogspot.com/ na koniec wypowiedziała zdanie, które właściwie, wyjaśnia wszystko: „Jest cudnie! Nigdy nie myślałam, że moje gotowanie zaprowadzi mnie aż tutaj”.

Więcej szczegółów dotyczących zawodowych możliwości Joli Kleser znajdziecie na: http://pracowniasmaku.com.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s